Statau pirtis kaina

Statau pirtis kaina

Pirties statyba yra puiki idėja tiems, kurie mėgsta pirties malonumus ir tuo pačiu metu yra susidūrę su gyvenamojo namo projektavimo bei statybos iššūkiais. Radote skelbimą – statau pirtis, o kokia yra pirties statybos kaina?

Šis klausimas yra gana sudėtingas, nes galutinė suma priklausys nuo daugelio veiksnių: pirties tipo, naudojamų medžiagų, dydžio, vietovės, kurioje ji bus statoma, ir individualių kliento pageidavimų.

Teisiniai reikalavimai pirties statybai Lietuvoje

Pirmiausiai reikėtų pasidžiaugti tuo, kad Lietuvoje galima statyti pirtį, priskiriamą I grupės nesudėtingiems statiniams, be projekto ir statybą leidžiančio dokumento, jei statybos vieta nėra kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo vietovėje ar Kuršių nerijoje.

Svarbu atsiminti, kad tarp sklypo ribos ir pastato būtina išlaikyti bent 3 metrų atstumą, o šį atstumą galima sumažinti tik gavus gretimo sklypo savininko rašytinį sutikimą. Be to, būtina atsižvelgti į priešgaisrinius ir sanitarinius atstumus iki kitų statinių.

Pirties planavimas ir statyba

Statau pirtis kaina  Gera pirtis
Statau pirtis: kaina / Sauliaus Barasos nuotr.

Statant pirtį, svarbu nepamiršti, kad jos plotas neturėtų viršyti 50 kvadratinių metrų, o aukštis – ne daugiau kaip 5 metrus. Planuojant pirtį, ypač svarbu apgalvoti garinės kambario išmatavimus, kad jis atitiktų asmeninius poreikius ir pirties naudojimo būdą – ar tai būtų šeimos, draugų susibūrimams, ar rimtai pirtininkystei.

Garinės kambario planavimas turėtų prasidėti nuo pagrindinių matmenų apsibrėžimo.

Ilgis dažniausiai skaičiuojamas pagal vidutinio vyro ūgį, o plotis – atsižvelgiant į tai, kiek vietos užima atsigulęs žmogus. Svarbu, kad garinėje būtų pakankamai vietos ne tik gulėjimui, bet ir patogiam sėdėjimui, taip pat reikėtų numatyti vietą krosnelei bei saugius atstumus nuo jos iki sienų ir gultų.

Statau pirtis. Patarimai – dydis, plotas, medžiagos, kaina

Pirties statyba – tai ne tik galimybė mėgautis pirties teikiamais malonumais, bet ir puikus būdas išmokti statybos darbų subtilybes, kurios vėliau pravers didesnius projektus įgyvendinant. Svarbiausia – tinkamai suplanuoti ir atsižvelgti į visus būtinus saugumo bei higienos reikalavimus, kad pirties naudojimas būtų ne tik malonus, bet ir saugus.

Statau pirtis kaina  Gera pirtis Kaip aš statyčiau pirtį
Statau pirtis: kaina / Sauliaus Barasos nuotr.

Planuojant karkasinės pirties statybą, būtina atsižvelgti į keletą svarbių aspektų, kurie užtikrins, kad pirtis atitiktų visus asmeninius poreikius ir lūkesčius. Čia pateikiama keletas patarimų, į ką verta atkreipti dėmesį:

Pirties dydis

Tai yra vienas iš svarbiausių aspektų, nes nuo pirties dydžio priklauso tiek patalpų išplanavimas, tiek patogumas naudojantis pirtimi. Kiekvienam pirties lankytojui rekomenduojama skirti mažiausiai 3 kvadratinius metrus erdvės. Taip pat svarbu, kad pirties lubos nebūtų per žemos, kad būtų užtikrintas geras oras ir erdvės pojūtis.

Pirties plotas

Planuojant pirties išplanavimą, būtina atsižvelgti į kiekvieną jos sudėtinę dalį – prieangį, priepirtį ir pačią garinimosi zoną. Standartinis priepirčio plotas yra iki 6 kvadratinių metrų, o garinimosi zona paprastai siekia iki 9 kvadratinių metrų. Tinkamai apskaičiuotas plotas užtikrina komfortą ir funkcionalumą.

Mediena

Mediena yra pagrindinė statybinė medžiaga, naudojama karkasinėms pirtims. Ji ne tik suteikia pirtyje natūralumą ir jaukumą, bet ir turi teigiamų savybių, pavyzdžiui, gerai išlaiko šilumą ir užtikrina tinkamą mikroklimatą. Renkantis medieną, svarbu atsižvelgti į jos kokybę, rūšį ir apdorojimą, kad pirtis tarnautų ilgai ir būtų atspari aplinkos poveikiui.

Langų įrengimas

Planuojant langus, vertėtų juos įrengti vakarų pusėje, maždaug 70 cm atstumu nuo stogo kraigo. Tai ne tik padės sutaupyti energiją, bet ir suteiks galimybę mėgautis saulėlydžio vaizdu, kuris sukurs ypatingą atmosferą pirtyje.

Kaip aš statyčiau pirtį Statau pirtis kaina  Gera pirtis
Statau pirtis: kaina / Sauliaus Barasos nuotr.

Individualus poreikių įvertinimas. Statau pirtis kaina

Nors statybos specialistai gali pateikti rekomendacijas ir patarimus, svarbu, kad galutinis sprendimas dėl pirties dydžio, išplanavimo ir medienos rūšies būtų priimtas atsižvelgiant į asmeninius kliento norus ir lūkesčius.

Atkreipiant dėmesį į šiuos aspektus, galima užtikrinti, kad karkasinė pirtis ne tik atitiks visus funkcionalumo ir estetikos reikalavimus, bet ir taps mėgstama atsipalaidavimo ir poilsiui skirta vieta.

Pirties kainą gali lemti ne tik jos išmatavimai ar konstrukcijos tipas, bet ir papildomos įrangos bei apdailos darbai. Nuo paprastos, mažos pirties sode iki prabangios pirties komplekso, įrengto su visomis moderniausiomis technologijomis – kainų diapazonas yra platus. Todėl svarbu iš anksto apsvarstyti, kokią pirtį norite ir kokias funkcijas bei patogumus tikitės rasti savo būsimoje pirtyje.

Čia rasite puikų Lietuviškos pirties bičiulių draugijos Vilniaus klubo pirmininko Edmundo Pranculio straipsnį KAIP AŠ STATYČIAU PIRTĮ